clubgeschiedenis

Hoe het allemaal begon ?

 

We schrijven september 1978. Assent had toen nog een ambitieuze voetbalclub. Alles wat sport aanging draaide rond voetbal tot er plots een   " Hollander" het idee kreeg om in Assent te starten met een judoclub.

Op de inleidende demonstratie waren er heel wat geïnteresseerden. Ik was één van hen, meer nog, ik was zo onder de indruk dat ik vastbesloten was om dit zo snel mogelijk onder de knie te krijgen. Meer zelfs toen ik terug thuis kwam had ik mij laten inschrijven.

Onze lesgever Frits Ceulemans moest helemaal vanuit Maastricht, met een remorque matten, naar hier afreizen om ons 1 uurtje judo te geven.

Hij was en is nog steeds een idealist. Iemand die zijn vrije tijd volledig opoffert voor de judosport. Wij hebben veel aan hem te danken. Trouwens, onze samenwerking blijft nog steeds duren. Na een drietal jaren telde de club plots maar een 15-tal leden meer. Frits kon het financieel niet meer opbrengen om hier les te komen geven en hij zocht een andere lesgever om het van hem over te nemen. Filip Coolen van de club van Tienen werd aangesteld als nieuwe trainer. Hij heeft het zo'n drietal jaren uitgehouden. Onder zijn leiding ging de club zienderogen achteruit. We stonden regelmatig voor gesloten deuren, hij kwam te laat , …

Geluk bij een ongeluk, wie zal het zeggen, maar toen we weer eens voor een gesloten deur stonden, besloot ik om zelf de club nieuw leven in te blazen. Je moet weten, we waren toen nog maar met een vijftal leden.

 

september 1984 , de nieuwe start !

Eén van die leden was Lieve. Zij was er ook al bij vanaf het tweede jaar.

We sloegen de armen in elkaar en bouwden al snel een degelijke club uit. We gaven twee keer per week les en gingen zelf minstens twee keer per week trainen, als voorbereiding voor ons examen van zwarte gordel.

Lieve heeft ons enkele jaren later verlaten en heeft nu een club in Aarschot.

Op een gegeven dag werd me gevraagd om in Kortenaken te starten als lesgever in een nieuwe club .Je zal je de vraag wel stellen : " Wat heeft dat nu met Assent te maken ? "

Wel het zal je snel duidelijk worden.In het begin waren het allemaal kinderen van de lagere school, maar al vlug zeiden de ouders  :

" Wat die kunnen,  kunnen wij ook !"

Zo gezegd zo gedaan , een jaar later was het zover, er werd begonnen met de volwassenen. En nu komt het, inderdaad één van hen was Herman. Vol enthousiasme startte hij 18 jaar geleden met judo. Voor velen was het maar een spelletje,voor hem was het veel meer dan dat en op het einde van het seizoen was hij de eerste die slaagde in zijn examen van gele gordel. Hij wilde echter meer en het jaar nadien kwam hij naar Assent, een club vol ambities. En zie 18 jaar later is hij al 4° dan.

Vroeger hoorde ik hem altijd maar zeggen : " Als ik ooit blauw of bruin wordt , zal het wel goed zijn."  Je merkt , hij is altijd iemand geweest die volledig leefde voor de judosport, niet alleen voor zichzelf,

maar ook met de intentie zijn kennis aan anderen door te geven.

 

We hebben het altijd goed met elkaar kunnen vinden, zowel op als langs de mat. Wij hebben hetzelfde streefdoel voor ogen.

We willen in de eerste plaats onze judoka's begeleiden tot volwaardige judoka's zowel op het vlak van fysiek, techniek, lenigheid en kracht.

Maar er is meer. We willen dit doen in vriendschap , kameraadschap en overleg.Teambuilding is een woord van deze tijd, maar past perfect in de strategie van onze club.

Daarom willen we zeker niet op een eiland gaan staan, maar de jongeren integreren in het hele gebeuren. Samen staan we sterk. En ik moet zeggen zij doen zeker hun best. Kijk maar eens hoeveel zwarte gordels er rondlopen in onze club. Hoe zij zich geëngageerd hebben als lesgever.

Wij zijn fier op hen en hopen dat we op deze basis nog jaren kunnen doorgaan.

 

januari 2009, de jongeren nemen het heft in handen. We hebben een jonge voorzitter en een jong dynamisch bestuur dat zich volledig wil inzetten voor onze club en daar kunnen we alleen maar blij mee zijn. Frank blijft secretaris en zal deze enthousiaste bende blijven steunen en coachen.

 

September 2013, enkele blauwe en bruine gordels zullen mee lesgeven. Ze geven het beste van zichzelf en hun enthousiasme werkt aanstekelijk.

 

September 2014, we zetten de ingeslagen weg verder. De generatiewissel doet zijn intrede en we hebben er alle vertrouwen in dat de nieuwe garde het goed gaat doen.

 

September 2015, de nieuwe garde is er weer klaar voor. We gaan er weer een tof seizoen van maken met veel ambities.

 

September 2016, we gaan verder op de ingeslagen weg. We willen de jonge judoka's een extra dimensie geven en hen begeleiden tot volwaardige lesgevers; We wensen hen veel succes.

 

September 2017, Start van ons jubileumjaar. We bestaan dit seizoen 40 jaar en dat willen we vieren! Onze traditionele activiteiten zullen in een fleurig jasje gestoken worden. Ons sportkamp wordt de apotheose met spetterende, uitdagende activiteiten. En we verlengen het kamp met 1 dag

 

September 2018. Er waait een frisse wind. Voor het eerst organiseren we 3 keer per jaar een lesgeversweekend. Hier willen we de lesgevers de kans geven om hun kennis van de judosport verder te perfectioneren. Natuurlijk koppelen we dit aan enkele leuke activiteiten. Ons eerste weekend gaat door in de beachclub in Maaseik. Judo gekoppeld aan watersporten. De andere weekends gaan door in het sportacentrum in Tongerlo. Voor het eerst sinds jaren organiseren we terug een tornooi voor alle leeftijden dat ook zal doorgaan in Tongerlo.

 

Na 2 jaar corona wil de club terug rechtveren. We hebben heel wat leden verloren en de trainingen verlopen moeizaam.

Daarom hebben we een drastische beslissing genomen en hebben we een nieuwe weg gekozen.

In maart 2022 hebben we de overstap gemaakt naar judo vlaanderen (vroeger VJF). Gingen op zoek naar een nieuwe gediplomeerde trainer en hebben die ook vrij snel gevonden. Zijn naam Gunther Trekels. Hij is dag in dag uit bezig met judo en heeft een diploma initiator judo.

Hij is een heel bekwame en toffe kerel vol enthousiasme. Echt wat de club nodig heeft.